Puszysty sernik cytrynowy

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Lekkie, wilgotne i puszyste ciasto o wyjątkowym aromacie,jest to ulubiony sernik mojego narzeczonego. Z pewnością zasmakuje też Wam. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    szklanka mąki pełnoziarnistej
    szklanka mąki tortowej
    1/3 szklanki cukru
    1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    125 g margaryny
    1/5 łyżeczki soli
    1 duże jajo
    SER:

    1 kg dobrego sera twarogowego (100% sera bez dodatków) 3 krotnie mielonego
    3/4 szklanki cukru
    2 kisiele cytrynowe
    32 g cukru z wanilią
    olejek rumowy 8 ml
    100 g masła
    5 dużych jaj ( klasy O) ( 8 M, 7 L)
    1/3 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki wrzątku
    1/5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Puszysty sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąki wymieszać ze sobą, proszkiem, solą i cynamonem.
    Dodać posiekaną margarynę, rozdrobnić i dodać jajo.
    Wyrobić szybko kruche ciasto, po czym włożyć je do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 30 minut.
  • 2. Rodzynki zalać wrzątkiem z 1/2 olejku rumowego. Odstawić.
  • 3. Z 4 jajek białka oddzielić od żółtek. Białka włożyć do lodówki.
  • 4. Żółtka ucierać mikserem z cukrami na pulchną masę, u aż do rozpuszczenia cukru.
  • 5. Masło osobno utrzeć do białości, dodać resztę olejku. Dodawać je stopniowo, miksując do żółtek.
  • 6. Ser dodawać stopniowo do masy maślanej, krótko wymieszać i wbić 5 jajko. Połączyć składniki. Dodać też odsączone rodzynki.
  • 7. Ciasto rozwałkować na 5 mm i wyłożyć nim formę z papierem do pieczenia.
  • 8. Białka wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Ostrożnie dodać białka do masy w kilku turach, łączyć masy drewnianą łyżką,
  • 9. Piec 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu.
  • Lekki sernik cytrynowy 10. Po tym czasie zostawić go w piecu do ostudzenia, po ok 40 minutach można otworzyć drzwiczki piekarnika.
  • Lekki sernik cytrynowy 11. Udekorować.

Porady

Jeśli ciasta nie będą spożywały dzieci, rodzynki możemy namoczyć w 1/2 szklanki rumu, wiśniówce lub likierze z wódką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Cytryna Rodzynki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować