Puszysty mleczny sernik

  • wyświetlono: 12874 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Sernik, który smakuje i pachnie prawdziwym domowym sernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka o wym. 25/30 cm

SKŁADNIKI:

Kakaowy spód:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z mascarpone (może być zwykły)
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mleka 3,2%
1,5 szklanki mleka w proszku
16 g cukru wanilinowego
6 dużych jajek wiejskich
2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40 g)

Dodatkowo:
*Opcjonalnie cukier puder do oprószenia przed podaniem
2 kokilki ceramiczne z wodą

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysty mleczny sernik

  • 1. Kakaowy spód:

    Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto.
    Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić.

    Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie na całej długości blaszki, lekko docisnąć dłonią.

    Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa:

    Piekarnik nagrzać do temp 180*c. Wstawić dwie kokilki ceramiczne napełnione wodą.

    Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem.

    Żółtka jaj utrzeć mikserem na puszystą pianę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać cały czas miksując po łyżce sera twarogowego. Wsypać proszek budyniowy i wlać zwykłe mleko, zmiksować , na sam koniec wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować tak aby nie było żadnych grudek.

    Białka jaj ubić osobno na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Sernik będzie miał dość rzadką ale puszystą konsystencję.

    Wylać na schłodzone ciasto kruche i włożyć sernik do gorącego piekarnika piec przez 1 godzinę na grzaniu góra dół bez termoobiegu.
  • 3. Po 30 minutach podczas pieczenia sernik zacznie się mocno przypiekać, należy przykryć wierzch folią aluminiową i piec dalej.

    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma potrzeby przechowywania sernika w lodówce. Chyba, że są duże upały.
    Przed podaniem można leciutko oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DesersłodkościMama mnie nauczyłakarnawałdo kawykuchnia polskaświąteczneDzień Matkidla gościsernikiproste wypiekiDzień Kobietciasta serowewypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku

Puszysty sernik z dodatkiem mleka...

Sernik puszysty

Dodane przez: MarysiaFurgoł

Sernik puszysty

Sernik jest mokry i puszysty, doskonały...

sernik

Dodane przez: lucyna19

Puszysty sernik na jabłkach

Kruchy spód, warstwa jabłek z cynamonem...

Puszysty sernik śmietankowy

Dodane przez: Muchowa

Puszysty Sernik Śmietankowy

Sernik zna każdy, to jedno z tradycyjnych...

sernik mleczny

Dodane przez: viki2903

Mleczny sernik z bananami

Sernik jest bardzo kremowy, zrobiony...

image-12xg17b

Dodane przez: Monia1991

Puszysty sernik z karmelem

Sernik którego każdy kawałek rozpływa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE