Puszysty mleczny sernik

4.98 (204 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik, który smakuje i pachnie prawdziwym domowym sernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka o wym. 25/30 cm

    SKŁADNIKI:

    Kakaowy spód:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao

    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego z mascarpone (może być zwykły)
    1 szklanka drobnego cukru
    1,5 szklanki mleka 3,2%
    1,5 szklanki mleka w proszku
    16 g cukru wanilinowego
    6 dużych jajek wiejskich
    2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40 g)

    Dodatkowo:
    *Opcjonalnie cukier puder do oprószenia przed podaniem
    2 kokilki ceramiczne z wodą
Wystaw ocenę:

4.98 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Puszysty mleczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakaowy spód:

    Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto.
    Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić.

    Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie na całej długości blaszki, lekko docisnąć dłonią.

    Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa:

    Piekarnik nagrzać do temp 180*c. Wstawić dwie kokilki ceramiczne napełnione wodą.

    Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem.

    Żółtka jaj utrzeć mikserem na puszystą pianę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać cały czas miksując po łyżce sera twarogowego. Wsypać proszek budyniowy i wlać zwykłe mleko, zmiksować , na sam koniec wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować tak aby nie było żadnych grudek.

    Białka jaj ubić osobno na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Sernik będzie miał dość rzadką ale puszystą konsystencję.

    Wylać na schłodzone ciasto kruche i włożyć sernik do gorącego piekarnika piec przez 1 godzinę na grzaniu góra dół bez termoobiegu.
  • 3. Po 30 minutach podczas pieczenia sernik zacznie się mocno przypiekać, należy przykryć wierzch folią aluminiową i piec dalej.

    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma potrzeby przechowywania sernika w lodówce. Chyba, że są duże upały.
    Przed podaniem można leciutko oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować