Ciasto,które nie kruszy się, i nie jest twarde, masa serowa bardzo puszysta, piankowa i wilgotna, poprostu rewelacja
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka i 2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
MASA SEROWA
1 kg sera w wiaderku (najlepiej "Piątnica")
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
6 jajek
0,5 szklanki oleju
Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Prostokątną foremkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder oraz pokrojoną na kawałeczki zimną margarynę. Całość wyrobić palcami, tak jak na kruszonkę. Dodać jajka i żółka. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto (będzie lepiące, ale takie ma być). Przełożyć do przygotowanej foremki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości (miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut), dodać ser i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać stopniowo mleko i miksować do połączenia. Dodać proszek budyniowy, krótko zmiksować, wlać olej i dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać (masa jest bardzo rzadka). Masę serową wylać na ciasto.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 60 minut (lub 50 minut, jeśli nie chcemy, aby skórka się zarumieniła). Studzić w lekko uchylonym piekarniku stopniowo go otwierając. Całkowicie wystudzony sernik można polać lukrem (lub polewą czekoladową). Przechowywać w lodówce.
Komentarze