Puszyste i delikatne drożdżówki z borówkami i słodką, chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę.
W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto podrosło, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełniamy borówkami.
Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minuty (do zrumienienia). Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.
Komentarze