Puszyste i delikatne drożdżówki z borówkami i słodką, chrupiącą kruszonką

2.77 (13 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bułeczki drożdżowe z borówkami to dla mnie najlepsze letnie śniadanie, do tego szklanka mleka i już!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500-550 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    250 ml tłustego mleka
    100 g masła
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy

    Kruszonka:
    100 g mąki krupczatki
    30 g cukru pudru
    50 g miękkiego masła

    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:
    200g borówek
Wystaw ocenę:

2.77 (13 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Puszyste i delikatne drożdżówki z borówkami i słodką, chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę.

    W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.

    Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto podrosło, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełniamy borówkami.

    Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.

    Drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minuty (do zrumienienia). Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.

    Kiedy przestygną, polewamy je delikatnie lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować