Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia.
Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę.
Następnie dodajemy jajka wymieszane z cukrem i wszystko mieszamy, następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko mieszamy ręka na jednolite ciasto.
Ono ma być klejące.
Ciasto posypujemy mąką, dajemy do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na około 25 minut do podrośnięcia.
SER
Ser dajemy do miski, dodajemy cukier i dwa jajka i wszystko miksujemy na masę.
KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy ręka do uzyskania sypkiej konsystencji.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy po całej blaszce i wyrównujemy.
Następnie na ciasta dajemy masę serową, posypujemy ją borówkami i kruszonką.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temp 180 stopni.
Komentarze