Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

  • wyświetlono: 24795 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszne, puszyste i pożywne drożdżówki. Są dość łatwe do zrobienia, a przede wszystkim długo zachowują świeżość. Idealne, prawda?

  • 120min

Składniki

- 500-600g mąki (dodawać stopniowo)
- 40g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 80-100g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli

- ulubiona marmolada

Kruszonka:
- 50g masła
- 75g mąki
- 20g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16g)

Sposób przygotowania przepisu:

Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko i 100g mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy rozczyn podwoi objętość dodać jajko, żółtka, cukry, sól oraz przesianą mąkę i wyrobić ciasto (mąkę dodawać stopniowo - im mniej, tym lepiej - do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk), a na sam koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40-60min).
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (boki w stosunku, mniej więcej, 2:1) na grubość ok. 5mm. Rozsmarować marmoladę. Złożyć prostokąt wzdłuż na pół (tak by powstał kwadrat) i pociąć na paski o szerokości ok. 2cm. Następnie każdy pasek z osobna skręcić i zawiązać w luźny węzeł, tworząc 'zawijasy' (można też je formować inną, dowolną techniką). Drożdżówki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20min do podrośnięcia. Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać (ma być dość sypka).
  • 4. Podrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 200 stopni, przez ok. 20-25min lub nieco dłużej (upieczone drożdżówki powinny być mocno wyrośnięte i złotobrązowe). Gotowe drożdżówki odstawić do przestudzenia.

Porady

Polecam także zastąpienie marmolady nadzieniem ze słodkiej śmietanki, zmielonych orzechów, brązowego cukru i cynamonu. Smak i zapach jest rewelacyjny!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcidrożdżowena słodkomarmoladadrożdżekruszonkadrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: magdzia44448

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne domowe drożdżówki z truskawkami...

image-05imcpk

Dodane przez: Alex M

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Przepyszne domowe drożdżówki z...

Drożdżówki z truskawkami

Dodane przez: anemon

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką.

Pyszne drodżówki przepełnione smakiem...

drożdżówki z TRUSKAWKAMI i kruszonką

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

drożdżówki z TRUSKAWKAMI i kruszonką

Pyszne i ekspresowe drożdżówki....

Drożdżówki z serem i kruszonką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Drożdżówki z serem i kruszonką

Przepyszne i niesamowicie miękkie...

drożdżówki z budyniem i kruszonką

Dodane przez: Milena127

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Pachnące,delikatne, mięciutkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE