Puszysta babka cytrynowa

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię ten rodzaj babki, jest puszysta i delikatna, ciężko jej się oprzeć. Cytrynowa nuta idealnie do niej pasuje. Babka jest bardzo prosta i szybko się ją robi, idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, lub dla niespodziewanych gości, a może zagości u Ciebie na Wielkanoc? Ja lubię taką babeczkę upiec zupełnie bez okazji, my lubimy mieć zawsze coś słodkiego do kawy w trakcie tygodnia. U nas na szybko oprószyłam tylko cukrem pudrem,ale Ty możesz przygotować lukier cytrynowy, będzie jeszcze smaczniejsza.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 12×30 cm

    5 jajek - L
    1 szczypta soli
    ¾ szkl. cukru
    0,5 szkl. oleju
    1 cytryna - sok z cytryny
    aromat cytrynowy - parę kropli
    ¾ szkl. mąki tortowej
    ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia - z małą górką
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Puszysta babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsyp na 3 tury cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia się cukru.
    Cały czas miksując wrzucaj po jednym żółtku.
    Do puszystej masy wlej jedną stróżką olej, sok z cytryny oraz parę kropli aromatu cytrynowego, w tym momencie możesz tez dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszaj krótko mikserem tylko do połączenia.
    Na sam koniec przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko mikserem i całość przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piecz w rozgrzanym piekarniku góra – dół, bez termoobiegu w temp. 175 °C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
    Upieczoną babeczkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie do wystygnięcia.
    Letnią oprósz cukrem pudrem lub przygotuj lukier cytrynowy.

Porady

1 szkl. = 250 ml. Możesz również dodać skórkę otartą z jednej sparzonej cytryny. Babeczkę taką możesz również przygotować w wersji z ciemnym ciastem. Wystarczy ciasto jasne podzielić na pół, jedną połowę wylać do blaszki a do drugiej dodać łyżkę kakao i 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto jasno. Piec 5 min dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować