puszysta babka parzona

4.49 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek (M)
    250 gramów masła lub margaryny
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    1 szklanka cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
    3 budynie o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru (razem około 120 gramów proszku)

    dodatkowo:
    cukier puder lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka piaskowa Ciasto

Puszysta babka parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaparzanie mąki 1. Całe jaja ubić z cukrem pudrem i cukrem na puszystą piankę.
    Następnie dodać (najlepiej przesiewając) obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, miksować na najszybszych obrotach przez około 3 minuty.
    UWAGA: Jeśli dodamy czekoladowe budynie uzyskamy babę czekoladową.
    Masło rozpuścić i wrzące zalać na powierzchnię ciasta, odczekać około 1 minuty (będzie widać jak mąką się zaparza).
  • xxx 2. Potem zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie za długo.
    Średnią foremkę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną, wylać ciasto.
    UWAGA: Nie trzeba czekać aż ciasto przestygnie, od razu przelewamy je do foremki.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć babkę i piec około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Babę wystudzić w foremce do temperatury pokojowej, następnie wyjąć na blat lub kratkę.

    Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Porady

Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować