Puszysta babka cytrynowa

4.48 (189 ocen)

  • 60 min

Idealna na Wielkanocny stół, zawsze udana i pyszna!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 g mąki
    200 g cukru
    200 g masła roślinnego
    4 jajka
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z połowy cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:
    5 łyżek cukru pudru
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Puszysta babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w rondelku, pozostawiamy do ostudzenia.
    Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z cukrem na jasną masę. Dolewamy masło, sok z cytryny, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową, miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników.
    Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy do babek.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
    Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok cytrynowy, mieszając do uzyskania konsystencji lukru.
    Wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy startą skórką cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować