Babka cytrynowa

4.43 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wilgotna babka, mocno cytrynowa.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka krupczatka Typ 500 2 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier 1 szklanka (250 ml)
    jajka kurze 4 szt. (duże)
    mleko 200 ml
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    masło 20 dag
    starta skórka z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny

    Lukier:

    sok z pół cytryny
    cukier puder 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.43 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrami, startą skórką i sokiem z cytryny i miękkim masłem na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Do utartych żółtek ze składnikami dodajemy stopniowo mąkę, na przemian z mlekiem i miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta. W oddzielnej miseczce z dodatkiem szczypty soli ubijamy z białek sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta, mieszamy pianę z ciastem łyżką silikonową do pełnego połączenia się piany z ciastem. Smarujemy margaryną formę i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej ciasto, równamy. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy (grzałka góra-dół) około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę niech forma będzie w piekarniku (10-15 minut). Po tym czasie wyjmujemy formę z babką z piekarnika, wykładamy na talerz i studzimy. Ostudzoną babkę możemy polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować