Pulpety z nadzieniem kalafiora w sosie pomidorowo paprykowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe danie – gotowane mięso mielone z nadzieniem kalafiora w delikatnym sosie. Można je podawać z ciemnym pieczywem lub ryżem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składnik na 4 porcje:
    60 dag mielonego mięsa wieprzowego
    2 jajka
    Sól, pieprz do smaku
    1 główka średniego kalafiora
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 duża łyżka mielonej papryki o smaku łagodnym
    1 łyżka masła
    1 pęczek młodej włoszczyzny
    Szczypta kwasu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Pulpety z nadzieniem kalafiora w sosie pomidorowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kalafiora opłukać, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego na pół twardo. Mięso wymieszać z solą i pieprzem do smaku oraz jajkami. Podzielić na małe kulki, spłaszczyć, na każdą porcję ułożyć porcję kalafiora, skleić w kulkę. Wodę(około ½ l)zagotować z pęczkiem włoszczyzny, wrzucać kulki mięsne, gotować około 15 minut na średnim ogniu. Masło stopić, dodać paprykę, podsmażyć, następnie wlać przecier pomidorowy – całość gotować około 10 minut. Dodać do pulpecików powstały sos, wyjąć włoszczyznę. Doprawić jeszcze przyprawami(można dodać vegetę do smaku) – gotować jeszcze około 5 minut.

Porady

1. do mięsa można dodać 2-3 łyżki kaszy jaglanej, gotowanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować