Pulpety w sosie pomidorowo- śmietanowym

4.48 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Ulubione danie moich dzieci czyli soczyste pulpeciki w delikatnym sosie.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
    1 cebula,
    1 jajko,
    1 kajzerka
    5 łyżek kaszy manny
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz,
    mąka do obtoczenia,
    olej do smażenia.

    Sos pomidorowy:
    2 szklanki bulionu drobiowego
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki śmietany
    łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Pulpety w sosie pomidorowo- śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kajzerkę moczymy w wodzie i odciskamy. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, kajzerkę, wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pulpety zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką , wlewamy kilka łyżek gorącego płynu i dusimy jeszcze chwilę często mieszając aby sos zgęstniał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować