Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekkie, dietetyczne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. Na jednej patelni mamy warzywa, mięso. Moja rodzina bardzo lubi takie syte dania a zarazem lekkie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpety:

    50 dkg mielonego z indyka
    1 jajko
    2 łyżki kaszki manny
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 cebula
    olej rzepakowy
    1 ząbek czosnku
    15 brukselek

    pozostałe:

    mąka pszenna do obtoczenia
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie

    sos porowy:

    1 por biała część
    1/2 papryki czerwonej
    papryczka chili
    1 cebula
    200 ml śmietany 30 %
    200 ml mleka
    100 g serka topionego
    sól, pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kaszka

Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka i gotuję około 5 minut z dodatkiem soli i cukru. Ma być aldente, przelewam zimną wodą. Biorę łyżkę mięsa w środek wkładam brukselkę i formuję pulpety. Obtaczam w mące pszennej. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję liść laurowy, ziele i wkładam pulpety do gotującej wody. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut.

    Sos:
    Cebule kroję drobno i przesmażam, dodaję pokrojony por, paprykę pokrojoną duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję ser topiony, śmietanę, mleko i zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Pulpety podaję z sosem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować