Lekkie, dietetyczne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. Na jednej patelni mamy warzywa, mięso. Moja rodzina bardzo lubi takie syte dania a zarazem lekkie.
Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka i gotuję około 5 minut z dodatkiem soli i cukru. Ma być aldente, przelewam zimną wodą. Biorę łyżkę mięsa w środek wkładam brukselkę i formuję pulpety. Obtaczam w mące pszennej. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję liść laurowy, ziele i wkładam pulpety do gotującej wody. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
Sos:
Cebule kroję drobno i przesmażam, dodaję pokrojony por, paprykę pokrojoną duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję ser topiony, śmietanę, mleko i zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Pulpety podaję z sosem i koperkiem.
Komentarze