Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus

4.97 (148 ocen)

  • 45 min

Dietetyczne, ale sycące, a do tego zdrowe danie na obiad:)) zapiekana cukinia- przepis na dwie porcje!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    80 g kaszy kuskus
    150 g sera typu feta
    2 garście szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kaszka

Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinię obieramy z skórki i kroimy na dwie części:) 1. Cukinię obierz ze skórki i przekrój na pół, a następnie wydrąż środek.
    Połówki cukinii posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym drążeniem do góry.
    Naczynie z cukiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut.
  • Farsz z fety, szpinaku i kaszki kuskus:) 2. Na patelni podsmaż przez 1 minutę czosnek na maśle, dodaj szpinak, smaż aż całkowicie zwiędnie.
    Kaszkę kuskus zalej wrzącą wodą tak by woda zakrywała ją ponad 1 cm i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
    Do usmażonego szpinaku dodaj rozdrobniony ser typu feta, kaszkę kuskus. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Wydrążone cukinie:) 3. Na podpieczone połówki cukinii nałóż odpowiednie porcje farszu.
    Naczynie żaroodporne z nafaszerowanymi cukiniami wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Kaszkę kuskus można zastąpić zdrowszą kaszą jaglaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Kuskus Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować