I wy możecie ich spróbować przepis jest bardzo prosty, robi się praktycznie sam, jest słodki, co miło kontrastuje ze smakiem mięska, polecam to zmielone na miejscu
Dla 3 osób
Składniki:
3-4 porcje
500 g zmielonego mięsa z łopatki
1/2 cebuli
1 mała kajzerka
1 jajo
1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki
3 marchewki
2 liście laurowe
6 łyżek mąki
1/3 szklanki śmietany / jogurtu
2 1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Pulpety w sosie marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy w gorącej wodzie. Gdy nasiąknie odciskamy i dodajemy do mięsa, razem z jajem, przyprawami i drobno posiekaną cebulką. Wyrabiamy.
Formujemy kulki obtaczamy w połowie mąki.
Obsmażamy na oleju. Po około 3-5 minut z każdej strony.
2.W tym czasie ścieramy marchew na grubych oczkach tarki, dodajemy ją wraz z liściem do pulpetów. Solimy (1/2 łyżeczki), podsmażamy, gdy zacznie się karmelizować zalewamy 2 szklankami wody.
Dusimy na niedużym ogniu 20 minut.
3.W reszcie rozrabiamy mąkę i śmietanę, wlewamy do sosu, mieszając.
Gotujemy do zgęstnienia około 5 minut.
Podajemy z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniaczkami.
Komentarze