Pulpety w sosie marchewkowym

4.5 (145 ocen)

  • Dla 3 osób

I wy możecie ich spróbować przepis jest bardzo prosty, robi się praktycznie sam, jest słodki, co miło kontrastuje ze smakiem mięska, polecam to zmielone na miejscu

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3-4 porcje

    500 g zmielonego mięsa z łopatki
    1/2 cebuli
    1 mała kajzerka
    1 jajo
    1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki
    3 marchewki
    2 liście laurowe
    6 łyżek mąki
    1/3 szklanki śmietany / jogurtu
    2 1/2 szklanki wody
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Klops Sosy

Pulpety w sosie marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w gorącej wodzie. Gdy nasiąknie odciskamy i dodajemy do mięsa, razem z jajem, przyprawami i drobno posiekaną cebulką. Wyrabiamy.
    Formujemy kulki obtaczamy w połowie mąki.
    Obsmażamy na oleju. Po około 3-5 minut z każdej strony.
  • 2. W tym czasie ścieramy marchew na grubych oczkach tarki, dodajemy ją wraz z liściem do pulpetów. Solimy (1/2 łyżeczki), podsmażamy, gdy zacznie się karmelizować zalewamy 2 szklankami wody.
    Dusimy na niedużym ogniu 20 minut.
  • 3. W reszcie rozrabiamy mąkę i śmietanę, wlewamy do sosu, mieszając.
    Gotujemy do zgęstnienia około 5 minut.
    Podajemy z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować