Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

4.49 (151 ocen)

  • 45 min

Idealne z ziemniaczanym piuree.

  • 45 min

Składniki:

  • na kotleciki:
    ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe),
    ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
    duże jajko,
    starty ząbek czosnku,
    drobno pokrojona i przesmażona na złoto cebula,
    kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

    dodatkowo kilka łyżek tartej bułki do obtoczenia kotletów

    na sos:
    szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
    ok. 250-300 g pieczarek,
    kilka łyżek startego parmezanu,
    drobno posiekana mała cebula,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kotlety połączyć i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki dowolnej wielkości i każdy posypać odrobiną bułki tartej (przed formowaniem kotletów warto usmażyć maleńki kotlecik, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsnej masy). Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kotlety do zbrązowienia, odłożyć. Sos: na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulkę (być może przed tym będzie trzeba pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni) oraz obrane i pokrojone w plasterki lub ćwiartki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, aż grzyby puszczą sok i będą miękkie. Zmniejszyć ogień, zalać całość śmietanką, dodać starty ser. Mieszać i poczekać kilka minut, aż całość zgęstnieje (tłustsza śmietanka zgęstnieje szybciej). Do ciepłego sosu wrzucić kotleciki i podgrzać je kilka minut, gdyby wystygły. Podawać z ziemniaczanym piuree i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso mielone Pieczarki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować