Pulpety w aromatycznym sosie dyniowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach, pachnące kolendrą soczyste pulpeciki otoczone wyrazistym, pikantnym dyniowym sosem z wyrazistą nutą curry to świetna propozycja rozgrzewającego, aromatycznego dania obiadowego.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety:
    200g mięsa z łopatki
    200g mięsa wołowego
    200g fileta z kurczaka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    1 łyżka kolendry w ziarnach
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    700ml bulionu drobiowego
    mąka do obtoczenia kotlecików
    sól
    pieprz

    Sos dyniowy:
    150g obranej dyni
    1 papryczka chilli
    2 łyżeczki pasty curry
    2 łyżeczki przyprawy curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    50ml śmietany 30%
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety w aromatycznym sosie dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso z łopatki, wołowe, fileta i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki, utartą w moździerzu kolendrę, słodką paprykę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.
  • 2. Sos dyniowy:
    Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać startą na tarce o dużych oczkach dynię, drobno posiekaną papryczkę chilli, pastę curry, przyprawę curry i kurkumę. Całość dokładnie wymieszać, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, zagotować, dodać drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Do gotowego sosu dyniowego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
  • 4. Gotowe pulpeciki podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować