Pulpety gotowane w sosie dyniowym

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki obiad w kolorowym sosie

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięso mielonego z łopatki wieprzowej
    1 jajko
    1 cebula
    1 kromka czerstwego chleba
    3 ząbki czosnku
    ulubiona mieszanka przypraw
    mąka
    1/4 kg dyni (waga po obraniu)
    1 kostka rosołowa
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżki harissy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety gotowane w sosie dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, namoczonym i odciśniętym chlebem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w mące.

    Obraną dynię zetrzeć na grubym oczku. Do garnka wlać 3 szklanki wody, wrzucić dynię i kostkę rosołową, zagotować. Pulpety wrzucać do gotującej się dyni, przykryć i gotować około 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem. Sos doprawić do smaku. Podawać z ulubioną kaszą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.33 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pulpety gotowane w bulionie

To może cię zainteresować