Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pachnące orientalnymi przyprawami delikatne pulpeciki podkreślone sosem pomidorowo-kokosowym mogą być nie tylko pysznym obiadem ale i fajną przekąską na przyjęciu, goście i domownicy będą zachwyceni ich aromatem i smakiem - polecam ; )

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    1 papryczka chilli
    2-3 ząbki czosnku
    Skórka otarta z 1 limonki
    ½ łyżeczki startego imbiru
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka cuminu
    ½ łyżeczki garam masala
    Kieliszek wody
    Sól, pieprz
    Sos pomidorowo-kokosowy
    1 puszka mleka kokosowego
    1/2 puszki pomidorów
    1 duża cebula
    3 plasterki imbiru
    ½ papryczki chilli
    2 ząbki czosnku
    ½ pęczka kolendry
    1 szklanka bulionu
    ½ -1 łyżeczki cuminu
    ½-1 łyżeczki garam masala
    Sok z ½ limonki
    Cukier brązowy
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekany drobno czosnek, papryczkę chilli i stary na tarce imbir i skórkę z limonki. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i przekładamy masę do mięsa, wbijamy jajko, wlewamy trochę wody i starannie wyrabiamy mięso – tak aby składniki dobrze się połączyły. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy raz jeszcze. Czasami zdarza mi się, że muszę jeszcze raz dosypać wszystkich przypraw bo nie są one wyczuwalne ( a w tych pulpecikach powinny być ), więc jeśli są mało wyraziste dodajemy soli, pieprzu, cuminu i garam masala.

    Lekko wilgotnymi rękami z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki. Każdy przed obsmażeniem lekko oprószamy mąką i obsmażamy na patelni partiami na złoty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

    Sos: cebule kroimy w drobna kostkę, przesmażamy ją na patelni razem z posiekanym czosnkiem , papryczką chilli i pokrojonym w paski imbirem – smażymy 1 minutę, dodajemy przyprawy i smażymy kolejną. Do przesmażonym przypraw dodajemy obsmażone pulpeciki zalewamy wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i dusimy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 15 -30 minut . Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, brązowym cukrem, solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną kolendrę i serwujemy gorący z ryżem jaśminowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Imbir Mięso Mleko Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować