Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

  • wyświetlono: 1356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam delikatne i mięciutkie pulpeciki skąpane w smakowitych sosach, które można podać na rozmaite sposoby: z ryżem, makaronem, ulubioną kaszą, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam na pulpeciki z indyka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym.

Kasia Futka
  • 60min

Składniki

PULPETY
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- mąka (do obtoczenia)
- sól i pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 g gęstego przecieru pomidorowego
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka Jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

  • 1. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebulkę, bułkę tartą, jako, oregano, czosnek granulowany i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy z niej małe pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Pulpeciki wrzucamy do gorącego bulionu drobiowego i gotujemy je przez około 20 minut.
  • 2. Na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę oraz pozbawione pestek papryki (czerwoną i Jalapeno). Na koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku.
  • 3. Pulpeciki wyciągamy z bulionu, odlewamy 500 ml i mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy syrop z agawy, sos sojowy, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, ostrą oraz słodką paprykę mieloną i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

* Ważne, aby dobrze i ściśle uformować pulpety, tak aby nie popękały, ani nie rozpadły się podczas gotowania. Warto podrzucać w dłoniach każda porcję masy mięsnej.


Jeśli lubimy bardzo gęste sosy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną.

Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylapulpety drobiowepulpety w sosie pomidorowymPulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

Komentarze

Podobne przepisy

pulpeciki

Dodane przez: Agusia2

Pulpeciki w sosie pomidorowym

A może ma ktoś ochotę na pulpeciki...

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Dodane przez: bogusia82

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Takie małe pulpeciki w sosie pomidorowym...

SPEGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SPEGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ...

Ja podałam je z makaronem spaghetti,...

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

Dodane przez: MałaMi

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

Propozycja lekka, idealna dla dzieci,...

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą

Dodane przez: igraszki losu

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z...

Te pulpeciki możemy przygotować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE