Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam delikatne i mięciutkie pulpeciki skąpane w smakowitych sosach, które można podać na rozmaite sposoby: z ryżem, makaronem, ulubioną kaszą, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam na pulpeciki z indyka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym.

  • 60 min

Składniki:

  • PULPETY
    - 500 g mięsa mielonego z indyka
    - 1 cebula biała
    - 1 jajko
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 1 łyżeczka oregano
    - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    - oliwa z oliwek (do smażenia)
    - mąka (do obtoczenia)
    - sól i pieprz

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI
    - 1 litr bulionu drobiowego
    - 500 g gęstego przecieru pomidorowego
    - 1 cebula biała
    - 1 papryka czerwona
    - 1 papryka Jalapeno
    - 1 ząbek czosnku
    - mały pęczek natki pietruszki
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    - 1 łyżka syropu z agawy
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - oliwa z oliwek (do smażenia)
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebulkę, bułkę tartą, jako, oregano, czosnek granulowany i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy z niej małe pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Pulpeciki wrzucamy do gorącego bulionu drobiowego i gotujemy je przez około 20 minut.
  • 2. Na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę oraz pozbawione pestek papryki (czerwoną i Jalapeno). Na koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku.
  • 3. Pulpeciki wyciągamy z bulionu, odlewamy 500 ml i mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy syrop z agawy, sos sojowy, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, ostrą oraz słodką paprykę mieloną i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

* Ważne, aby dobrze i ściśle uformować pulpety, tak aby nie popękały, ani nie rozpadły się podczas gotowania. Warto podrzucać w dłoniach każda porcję masy mięsnej. Jeśli lubimy bardzo gęste sosy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną. Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować