Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo-śmietanowym.

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Pyszne i delikatne pulpeciki.

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    30 dag fileta kurczaka
    1 jajko
    1 bułka namoczona i odciśnięta
    2 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz
    mąka pszenna lub bułka tarta do obtaczania
    olej do obsmażenia
    Sos:
    1 szklanka bulionu
    1 cebula
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    pół szklanki śmietany 12 %
    sól,pieprz
    1 łyżeczka mąki
    bazylia suszona
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo-śmietanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uformowane pulpeciki. 1. Fileta zmielić razem z namoczoną bułką.Do mięsa dodać jajko,2 łyżki bułki tartej,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Formować pulpeciki i obtaczać w mące pszennej lub bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim pulpeciki.
  • Podane. 2. Pulpety podlać gorącym bulionem,dodać drobno pokrojoną cebulę i dusić do miękkości.Dodać przecier pomidorowy,śmietanę wymieszaną z mąką,przyprawić do smaku solą i pieprzem,bazylią ,ziołami prowansalskimi,dokładnie wymieszać.Podawać gorące z ryżem lub makaronem.

Porady

Z tej porcji mięsa wyszło mi 10 pulpetów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować