Pulpeciki w sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie pulpeciki są idealne dla kobiet karmiących piersią, dla małych dzieci bądź osób z problemami żołądkowymi. Pulpeciki sa delikatne i lekko strawne . Każdemu posmakują

  • 30 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie

    Sos pomidorowy:
    ok 1 litra wody
    koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz
    mąką
    bazylia suszona

    Dodatki:
    Kasza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa, czosnek przeciskam przez praskę bezpośrednio do mięsa. Dodajemy przypraw i porządnie mieszamy.
  • 2. W garnku zagotowujemy litr wody. Gdy zacznie wrzeć z mięsa formujemy pulpeciki i w rzucamy do wody.
    Gotujemy ok 10 min
  • 3. Pulpeciki wyjmujemy na talerz. Do dotującej się wody spod pulpecików dodajemy ok 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawy mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia,
    Do 1/2 szkl zimnej wody dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy by nie było grudek i wlewamy do sosu. Mieszamy gotujemy ok 5 min
  • 4. Do gotującego sosu wrzucamy pulpeciki Gotujemy 5 min
  • 5. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    Na talerzu układamy kaszę, polewamy sosem i nakładamy pulpeciki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować