Lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym

4.48 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne, lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym są bardzo smacznym daniem obiadowym...........SMACZNEGO!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mielone mięso z łopatki wieprzowej 60 dag, bułka sucha 1 sztuka, cebula 1 mniejsza, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki

    sos: pomidory miękkie 10 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 mniejsza, ząbki czosnku 3 sztuki, oregano 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, woda 4-5 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 100 gram 12%, woda 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym 1. Świeże mielone mięso z łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać ręką z pokrojoną drobno cebulą, papryką ostrą, pieprzem mielonym, bułą odciśniętą z wody, kaszą manną, jajkiem, kucharkiem na kleistą masę.
  • lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym 2. Formować np. łyżką do lodów porcje pulpetów, każdą kulkę obtaczać w mące i wkładać do sosu, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 13-15 minut pod przykryciem.
  • lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym 3. W garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną, wyciśnięty czosnek, dodać oregano i zmiksowane w blenderze pomidory, wlać wodę, dodać sól, cukier i zagotować.

    Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu zagotować do zagęszczenia, zdjąć z ognia, podawać z czym się lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować