PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rodzinie bardzo zasmakowało, takie ciasto japońskie. Piekłam już różne wersje,tego ciasta. To zrobiłam ,jako Mleczną Kanapkę. Wyszło pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto japońskie:
    -10 żółtek
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -120 g. mleka
    -200 g. mąki
    -30 g. kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -90 g. oleju

    -10 białek+szczypta soli
    -120 g. cukru

    -50 g. gorzkiej czekolady

    krem mleczny:
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. serka śmietankowego
    -250 g. jogurtu greckiego
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego tj.ok.260 g.
    -100 g. mleka w proszku
    -25 g.żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    polewa:
    -100 g. polewy deserowej,gotowej
    -1 czubata łyżka nutelli

    esy-floresy
    -ok. 30 g. polewy białej,gotowej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Puchowe ciasto japońskie a'la mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, na puch.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 2. Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 3. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta kakaowego i delikatnie wmieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 4. Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 5. Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
    Piec ok.1 godz. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 6. Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier i ostudzić.
    Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.Spód ułożyć w blaszce.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 7. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serki i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki a potem mleko skondensowane. Dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na placek w blaszce.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 8. Przykryć drugą częścią ciasta i schłodzić z godzinę w lodówce.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 9. polewa-Polewę przerzucić do garnka nad parą. Dodać nutellę i rozpuścić. Troszkę przestudzić i posmarować górę ciasta.
  • PUCHOWE CIASTO JAPOŃSKIE a'la MLECZNA KANAPKA 10. Białą polewę roztopić w/g wskazówek na opakowaniu. Minimalnie obciąć róg torebki i polać ciasto w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować