Puchowe ciasto japońskie a'la mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, na puch.
2.Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.
3.Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta kakaowego i delikatnie wmieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać.
4.Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać.
5.Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
Piec ok.1 godz. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
6.Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier i ostudzić.
Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.Spód ułożyć w blaszce.
7.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serki i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki a potem mleko skondensowane. Dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na placek w blaszce.
8.Przykryć drugą częścią ciasta i schłodzić z godzinę w lodówce.
9.polewa-Polewę przerzucić do garnka nad parą. Dodać nutellę i rozpuścić. Troszkę przestudzić i posmarować górę ciasta.
10.Białą polewę roztopić w/g wskazówek na opakowaniu. Minimalnie obciąć róg torebki i polać ciasto w esy-floresy.
Komentarze