ciasto mleczna kanapka

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, delikatne ciasto na różne okazje, doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole. Ciemny biszkopt przełożony mlecznym kremem po prostu rozpływa się w ustach. Dzieci je uwielbiają :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżki oleju
    1 1/2 szklanki mąki
    2 czubate łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu

    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    2 1/2 szklanki mleka w proszku

    100 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 pełne łyżki kakao
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (26x21) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty.
    Mleko podgrzewam z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia - powinno być letnie. Miękkie masło ucieram dodając stopniowo (po jednej łyżce) mleko z cukrem. Na koniec wsypuję mleko w proszku i miksuję na gładką masę. Kremem przekładam ciasto (krem nie jest bardzo gęsty ale po nocy w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji).
    Ciasto dekoruję polewą czekoladową - masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować