Ciasto mleczna kanapka

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja poprzednia wersja tego ciasta nie powaliła nas na kolana i ciasto było zdecydowanie za słodkie a krem mocno maślany. Tym razem zrobiłam modyfikacje i to już jest to o co mi chodziło.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    5 jajek
    1 szkl cukru
    3/4 szkl oleju
    0,5 szkl śmietany ukwaszonej 15%
    1,5 szkl mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka przyprawy do pierników
    Krem:
    125 ml mleka
    5 łyżek cukru
    250 g masła
    200 g serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy)
    2,5 szkl mleka w proszku pełnotłuste
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    60 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Mąkę, kakao, proszek, przyprawę i sodę przesiać przez sitko.
    Białka ubić na sztywno. W trakcie ubijania wsypywać po łyżce cukru. Gdy białka będą sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić na sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksery na najwolniejsze i na przemiennie wlewać olej i dodawać po łyżce śmietany. Miksować krótko do połączenia się składników.
    Do ciasta dodawać porcjami mąkę i mieszać łopatką. Ciasto wylać do formy o wymiarach 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół z termoobiegiem. Piec około 40-45 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki.
    Krem:
    Mleko podgrzać wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić i wlać esencję waniliową.
    Miękkie masło utrzeć do białości. Wlewać powoli mleko z cukrem i ucierać. Dodawać porcjami serek i ucierać. Na końcu dodawać porcjami mleko w proszku i ucierać do momentu połączenia się składników. Jeśli krem będzie rzadki włożyć na kilka minut do lodówki by lekko stężał.
    Krem rozsmarować na jednym placku ciasta przykryć drugim plackiem i odłożyć do schłodzenia na około 1 godzinę.
    Polewa:
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić na górze ciasta.

Porady

Można posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed jedzeniem wyjąć około 15 minut wcześniej by krem lekko zmiękł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować