Ciasto biszkoptowe przełożone masą mleczną z mlekiem w proszku. Ciasto oblane polewą czekoladową.To ciasto uwielbiają nie tylko dzieci.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT : 2x (30X40)
-5 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-100 g. oleju
MASA MLECZNA:
-250 ml. śmietanki 30 %
-200 g. białej czekolady
-400 g. masła
-250 g. serka mascarpone
-2,5 szklanki mleka w proszku
-opcjonalnie mleka w płynie
POLEWA CZEKOLADOWA:
-200 g. czekolady deserowej
-100 ml.śmietanki 30 %
-25 g. masła
Ciasto "mleczna kanapka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli potem,po trochu dodawanym cukrem. Dodawać po żółtku, ciągle miksując. Przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Lekko wymieszać ale już łopatką,jednocześnie dolewając olej. Wylać na blaszkę (30x40)z papierem. Piec w 175*ok. 25 min. Drugi upiec tak samo.
2.masa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Miękkie masło zmiksować z serkiem, potem dolewaną śmietanką czekoladową. Nadal miksować dosypując mleko w proszku. Jeśli masa za twarda to można troszkę rozrzedzić mlekiem w płynie.Wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
3.Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry.
4.polewa-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance i masłem. Ostudzić do ciepłej i posmarować górę ciasta. Ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek na polewie. Ciasto schłodzić, lecz przed podaniem trochę przetrzymać w temperaturze pokojowej.
Komentarze