Ciasto Mleczna kanapka

  • wyświetlono: 3963 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Wilgotne mocno kakaowe blaty i przepyszny krem na bazie mleka w proszku, całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w gębie, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, doskonale nadaje się na wszelkie imprezy. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem i wyjąć na około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające się w ustach.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25/30 cm

Ciasto:
5 dużych jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
¾ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki wody
3 łyżki kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia


Krem mleczny:
35 dag masła 82%
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
125 ml mleka 3,2%

Polewa:
5 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Mleczna kanapka

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową.

    Do małego rondelka wlać wodę, olej wsypać szklankę cukru i dodać kakao, całość doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę do rozpuszczenia cukru i połączenia masy, zdjąć z ognia wystudzić.
    Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    Białka jaj umieścić w misie miksera ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypywać partiami pół szklanki cukru, zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki, wlać ostudzoną masę z kakao, oraz delikatnie partiami wsypywać mąkę, wymieszać całość delikatnie rózgą od miksera, tak aby nie naruszyć struktury pianki bo inaczej powstanie nam zakalec.

    Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki –samo dno, boków niczym nie natłuszczać.
    Włożyć do zimnego piekarnika piec przez około 40/45 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół.
    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę otrzymując dwa blaty.
  • 2. Krem mleczny:
    Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym, całkowicie wystudzić.


    Miękkie masło przełożyć do wysokiej miski utrzeć na puch z cukrem pudrem, miksując partiami wsypywać mleko w proszku na przemian wlewać zimne mleko z cukrem waniliowym, utrzeć do gładkości.
    Masę wyłożyć na kakaowy blat, przykryć drugim blatem, leciutko docisnąć.
    Masło rozpuścić w garnuszku do płynnej konsystencji , do gorącego dodać połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladą, odstawić na 2 minuty, po czym całość wymieszać otrzymując lśniącą gładką polewę.

    Polać ciasto, włożyć na całą noc do lodówki. Wyciągnąć na 2 godziny przed podaniem aby zmiękło.

    Słodkich wypieków!

Porady

Krem którym jest przełożone ciasto nadaje się również do przełożenia i tynkowania tortów. Polecam!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremsłodkościna słodkodeserydla dzieciciasto czekoladowemleko w proszkuświąteczneDzień Matkidla gościPoczęstunekciasto na różne okazjesłodkie wypiekiwarstwowe ciastociasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Mleczna Kanapka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto "Mleczna kanapka"

Ciasto "Mleczna kanapka" to połączenie...

Ciasto mleczna kanapka

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto mleczna kanapka

Zapraszam na pyszne, domowe ciasto.

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Mleczna Kanapka"

Przypadnie do gustu każdemu łasuchowi....

image-09bffee

Dodane przez: marysia66

Ciasto Mleczna kanapka

Domowy sposób na wspaniały przysmak...

Ciasto mleczna kanapka

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto mleczna kanapka

Przepyszne i delikatne a w smaku...

ciasto mleczna kanapka

Dodane przez: lidien

Ciasto mleczna kanapka

Szybki i prosty biszkopt przełożony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE