Ptysie z kremem jagodowym i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chrupiące ptysie i pyszny jagodowy krem z soczystymi malinami to rewelacyjny letni deser.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone/ptysiowe:

    1 szkl wody

    125 g masła

    1 szkl mąki pszennej

    4 jajka


    Krem jagodowy:

    250 g mascarpone

    330 ml śmietanki 30%

    łyżka żelatyny

    szklanka jagód

    4 łyżki cukru


    szklanka malin

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ciastka Ptysie

Ptysie z kremem jagodowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudzić. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (ptysie można również nakładać łyżką) i wyciskać okrągłe ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 200 stopniach. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ptysie opadną. Ostudzić. Ptysie przekroić na pół.


    Krem: Jagody z cukrem przełożyć do garnuszka i gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować.

    Gdyby masa była zbyt rzadka, wstawić ją do lodówki aby zaczęła tężeć.

    Masą napełniać ptysie, wbić po 2-3 malinki, przykryć ptysiową "czapeczką i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować