Ptysie z kremem porzeczkowo - jagodowym

0 (0 ocen)

Ciasteczka, które zna każdy, ale za to z trochę innym kremem ;) Piekłam je po raz pierwszy w życiu. Z podanej porcji wyszło mi wczoraj w sumie 76 sztuk ptysiów, do dziś ostało się 7 ;)

Składniki:

  • Ciasto:

    150g margaryny
    1 szkl wody
    1 szkl mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    Krem:

    3 szkl mleka
    3/4 szkl cukru zwykłego
    2 żółtka
    4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    3/4 kostki masła
    1/4 szkl leśnych jagód
    0,5 szkl czarnej porzeczki

    Dodatkowo:

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Ptysie z kremem porzeczkowo - jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając - ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia.
  • Ptysie gotowe do pieczenia 2. Ciasto nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dowolnej wielkości kółeczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między każdym kółkiem ok. 2,5 - 3 cm odstępu (ciasto mocno urośnie). Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 15 - 20 minut. Tak samo postępujemy z resztą ciasta aż do jego wyczerpania. Upieczone ptysie odstawiamy do wystudzenia, następnie każde ciastko przekrawamy nożem na pół.
  • Dodawanie owoców do masy budyniowej 3. Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej 1 szkl mleka rozprowadzamy cukier waniliowy, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i krótko miksujemy całość. Jagody i porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodatkowo przecieramy przez sitko (aby pozbyć się skórek, które później mogłyby zatykać szprycę). Przetarte owoce wlewamy do masy budyniowej i krótko miksujemy do połączenia. Masę wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • Upieczone ptysie 4. Lekko stężałą masę nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na przekrojone ciasteczka, przykrywamy odciętymi wierzchami. Gotowe ptysie obficie oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Masę do ciasteczek można też nakładać łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować