Wytrawne ptysie z serkiem

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przekąska meczowa :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki mąki
    50 g masła
    2 jajka
    szczypta soli
    nadzienie:
    1 opakowanie twarożku (200 g)
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 papryka pieczona w zalewie (może być też świeża)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Ptysie Przekąski

Wytrawne ptysie z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekąski meczowe 1. Wodę zagotować z solą i masłem. Kiedy masło się rozpuści dodać mąkę i mieszać aż powstanie jednolite ciasto, a na dnie garnka zacznie się pojawiać biały osad. Ciasto zdjąć z palnika i miksować wbijając pojedynczo jajka. Gładkie ciasto nałożyć do szprycy  i na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia wyciskać małe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ptysie urosną i się zezłocą i dopiekać około 20-30 minut w temperaturze 120 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Serek wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ptysie przekrawać na pół i napełniać serkiem. Przed podaniem można schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować