Ptysie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję.Wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Jak ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka odstawiam do przestudzenia. Wbijam stopniowo po jednym jajku mieszam mikserem. Kolejne jajko i dalej ubijam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie urosną dlatego należy zachować odstępy między nimi.
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę i dopiero wtedy przekrawam ptysie.
2.Krem:
W garnku zagotowuję mleko z połamaną czekoladą, wanilią. Cały czas mieszam żeby czekolada się rozpuściła . Żółtka ucieram na puch razem z cukrem,wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Masę jajeczną wlewam do mleka czekoladowego, cały czas mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż masa zrobi się gęsta. Odstawiam na przestygnięcia. Żeby na kremie nie zrobił się kożuch na ciepłym kremie wykładam folię spożywczą. Ptysie nadziewam kremem.
3.Polewa:
Czekolady każdą osobno rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ptysie polewam czekoladami.
Komentarze