Ptysie czekoladowe

4.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podwójnie czekoladowe ptysie bo z kremem z czekoladą i polewą. Czy możne być coś lepszego niż dużo czekolady na jednym ptysiu :-)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto ptysiowa:

    100 g masła

    120 g mąki

    5 jajek

    szczypta soli

    250 ml wody

    krem czekoladowy:

    500 ml mleka

    1 łyżeczka pasty waniliowej

    4 żółtka

    70 g cukru

    50 g mąki ziemniaczanej

    200 g czekolady gorzkiej

    polewa:

    czekolada gorzka 50 g

    czekolada biała 50 g
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Ptysie

Ptysie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję.Wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Jak ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka odstawiam do przestudzenia. Wbijam stopniowo po jednym jajku mieszam mikserem. Kolejne jajko i dalej ubijam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie urosną dlatego należy zachować odstępy między nimi.

    Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę i dopiero wtedy przekrawam ptysie.
  • 2. Krem:

    W garnku zagotowuję mleko z połamaną czekoladą, wanilią. Cały czas mieszam żeby czekolada się rozpuściła . Żółtka ucieram na puch razem z cukrem,wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Masę jajeczną wlewam do mleka czekoladowego, cały czas mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż masa zrobi się gęsta. Odstawiam na przestygnięcia. Żeby na kremie nie zrobił się kożuch na ciepłym kremie wykładam folię spożywczą. Ptysie nadziewam kremem.
  • 3. Polewa:

    Czekolady każdą osobno rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ptysie polewam czekoladami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować