Ptysie

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Duże ptysie wypełnione moim ulubionym kremem z dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    125ml mleka
    125ml wody
    100g masła
    1 szklanka mąki pszennej typ "00"
    3 jajka
    szczypta soli

    cukier puder do posypania
    worek cukierniczy z założoną ozdobną tylką
    zaparzany krem białkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ptysie Krem

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. Mleko, wodę, sól i masło doprowadzam w garnku z grubym dnem do zagotowania. Wsypuję mąkę, mieszam łopatką. Prażę do chwili, gdy ciasto stanie się szkliste, a na dnie garnka pojawi się biały nalot.
  • ptysie 2. Ledwo ciepłe ciasto miksuję ręcznym mikserem i dodaję po jednym jajku. Miksuję do uzyskania gładkiej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
  • ptysie 3. Ciasto przekładam do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskam koła na papier do pieczenia. Dla ułatwienia, na na odwrotnej stronie papieru narysowałam koła o średnicy 7 cm. Gotowe ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • ptysie 4. Upieczone ciastka studzę na kratce kuchennej. Zimne nożem piłką kroję na pół.
  • ptysie 5. Gdy ciastka się studzą, sporządzam białkowy zaparzany krem. Krem przekładam do woreczka z ozdobną dużą tylką i wypełniam po brzegi ptysie.
  • ptysie 6. Gotowe ptysie lekko oprószyłam trzcinowym cukrem pudrem.
    Z tej proporcji wyszło mi 9 ptysiów o średnicy 9cm.

Porady

Ptysie przełożone zaparzanym kremem białkowym możemy przechowywać w temperaturze pokojowej. Przepis na zaparzany krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować