Przepyszne ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W czasie gotowania dzisiejszego obiadu pomyślałam nad ciastem i oto jest, miałam śliwki a że szkoda wyrzucić bo rodzinka się przejadła, więc poczyniłam ciasto i nie żałuję ponieważ wyszło bardzo smaczne. Po za tym jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wystarcza tylko chęci i miłość do pieczenia. A to nie chwaląc się ostatnio fajnie mi wychodzi. Dobrze już wiecie że nie mam zawodu kucharza ani cukiernika, szkołę ukończoną mam krawiecką ale wolę o wiele bardziej gotować czy piec niż szyć, no cóż z wiekiem człowiekowi zmienia się sposób myślenia i zainteresowania.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,

    2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 szklanka cukru,

    1 szklanka oleju,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    szczypta soli,

    1 łyżeczka cukru waniliowego.



    dodatkowo :

    500 g dużych śliwek 10 sztuk,

    5 łyżeczek galaretki np. malinowej,

    cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Przepyszne ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować na pulchną masę na tak zwany kogel - mogel.
  • ciasto 2. Gdy mamy już dokładnie zmiksowane jajka z cukrem wtedy wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz wlać olej i również całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • ciasto 3. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 31 na 24 wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię ciasta. Następnie przygotować śliwki umyć je i wydrylować. Przekrojone na pół śliwki poukładać skórą w stronę ciasta. Na każdą połówkę śliwki nasypać po pół łyżeczki suchej dowolnej galaretki.
  • ciasto 4. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem. Oddzielić od papieru i pokroić.
  • ciasto 5. Takie ciasto świetnie nadaje się do poobiedniej kawy jak również na różnego rodzaju imprezy. Jest bardzo smaczne i nie za słodkie. Polecam każdemu kto uwielbia śliwki. Ciasto sprawdza się z każdym owocem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować