Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. To idealne ciasto, gdy mamy niespodziewanych gości, to tak zwane ciasto ratunkowe.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
ok. 15 śliwek
5 jajek
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Szybkie ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy.
Następnie dodawać mąkę i proszek do pieczenia naprzemian z olejem i wodą. Całość zmiksować.
2.Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki.
Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście.
4.Piec ciasto przez 15 minut w 180-190C, a następnie przez ok. 35-40 minut w temp. 160C, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, w 160stopniach. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze