Proziaki

5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułeczki na sodzie,banalnie proste i smaczne,szybkie do zrobienia.
Można je jeść na słodko i na słono.
Świetna alternatywa gdy zabraknie nam chleba na śniadanie ;-)Kiedyś nasze babcie takie wypiekały.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 19 szt.
    520 g mąki pszennej
    1 łyżeczka z czubkiem sody
    400 g kefiru
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kluski Placki

Proziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Proziaki. 1. Mąkę przesiać do miski,wsypać sól i cukier oraz sodę,wymieszać łyżką,wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto,ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Wyrobione ciasto wyjąć na podsypany mąką blat,rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać szklanką koła.
  • Proziaki. 2. Smażyć na suchej,rozgrzanej patelni,na średnim ogniu,
  • Proziaki. 3. po 4 min.z każdej strony,dodatkowo podczas smażenia patelnie przykryłam deklem.

Porady

Można je również upiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować