Proziaki

5 (140 ocen)

  • 60 min

Mój smak dzieciństwa, które dawniej często przygotowywała Mama. Te również są jej produkcji.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    600g zsiadłego mleka
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Kluski Przystawki

Proziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto siekamy 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną- siekamy. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy zsiadłe mleko, jeśli się klei- podsypujemy mąką.
  • Placki smażymy na rozgrzanym oleju 2. Z ciasta odrywamy po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z masłem i szklanką mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować