Ostatnio wzięło mnie na pieczywo,wypiekam sama bułki i chleby,testuje różne przepisy,nie wiem jak Wy,ale ja Kochaaaaam zapach pieczonego chleba :-)
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Keksówka 11x35 cm
400 g mąki pszennej typ 450
70 g mąki kukurydzianej
30 g mąki pszennej razowej
opakowanie drożdży instant lub 25 g świeżych
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
ok.380-400 ml wody
Prosty chleb pszenno-kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać do miski przez sitko,wsypać suche drożdże(jeśli używacie drożdży świeżych pamiętajcie o zrobieniu zaczynu),cukier,sól,dokładnie wymieszać,następnie wlać ciepłą,ale nie gorącą wodę,olej,wszystko razem wymieszać,ręcznie lub przy pomocy miksera przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.
2.Następnie wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką i krótko zagnieść,przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,ja dodatkowo boki posmarowałam masłem i posypałam ulubionymi ziarnami,tak przygotowaną keksówkę z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i wrzucamy do zimnego piekarnika,ustawiamy temp.na 180 C i pieczemy przez 30 min.
3.Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Porady
Chlebek jest równie smaczny na 2,3 dzień po upieczeniu.
Komentarze