Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany

4.48 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ostatnio wzięło mnie na pieczywo,wypiekam sama bułki i chleby,testuje różne przepisy,nie wiem jak Wy,ale ja Kochaaaaam zapach pieczonego chleba :-)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka 11x35 cm

    400 g mąki pszennej typ 450
    70 g mąki kukurydzianej
    30 g mąki pszennej razowej
    opakowanie drożdży instant lub 25 g świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    ok.380-400 ml wody
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb pszenno-kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany. 1. Mąki przesiać do miski przez sitko,wsypać suche drożdże(jeśli używacie drożdży świeżych pamiętajcie o zrobieniu zaczynu),cukier,sól,dokładnie wymieszać,następnie wlać ciepłą,ale nie gorącą wodę,olej,wszystko razem wymieszać,ręcznie lub przy pomocy miksera przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.
  • Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany. 2. Następnie wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką i krótko zagnieść,przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,ja dodatkowo boki posmarowałam masłem i posypałam ulubionymi ziarnami,tak przygotowaną keksówkę z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i wrzucamy do zimnego piekarnika,ustawiamy temp.na 180 C i pieczemy przez 30 min.
  • Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany. 3. Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Porady

Chlebek jest równie smaczny na 2,3 dzień po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować