Chleb pszenno - kukurydziany

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Zapraszam na smaczny chlebek. Chlebek przygotowałam z mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem puree dyniowego i pestek dyni.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanki mąki kukurydzianej
    1 op. suchych drożdży ( 7 gram )
    1,5 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki z dużym czubkiem puree dyniowego
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    2 łyżki oleju
    2 garście pestek dyni
    szczypta cukru
    zimna woda do posmarowania chleba
    garść pestek dyni do posypania chleba
    silikonowa keksówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Puree Pesto

Chleb pszenno - kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno - kukurydziany 1. Do miski wkładamy składniki na chlebek i zagniatamy ciasto.
    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto na chleb ponownie zagniatamy i przekładamy do foremki silikonowej.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięty chlebek smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,10 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować