Domowy chleb pszenno-kukurydziany

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb pszenno-kukurydziany smakuje wybornie i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rozczyn: 50 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki ciepłej wody
    1 łyżka mąki
    oraz: 1 szkl mąki kukurydzianej
    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb pszenno-kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować