Proste ciasto marchewkowe

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Marchewkę można zjadać w zupach, sokach, surówkach, sałatkach, na surowo, a także na wiele innych sposobów. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, smaczne i bardzo szybko znika.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    250 g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    400 g startej na drobnych oczkach marchewki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    5 jajek

    Lukier
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Proste ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i wystudzić.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wszystko zmiksować, a następnie dodać startą marchewkę i ponownie zmiksować.
    Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-55 minut.
    Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować