Dzisiaj przygotowałam ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym oraz pistacjami. U nas w domu jest uwielbiane, szybko się je przygotowuje, a do tego jak pięknie pachnie cynamonem, przyprawą do piernika!
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
400 g startej marchewki
5 jajek
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
dżem figa z pomarańczą
Lukier:
niepełna szklanka cukru pudru
kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
50 g pistacji łuskanych
Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.
Wsypujemy wszystkie suche składniki, startą marchewkę oraz 3,4 łyżki dżemu. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze