Ciasto marchewkowe

4.48 (206 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj przygotowałam ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym oraz pistacjami. U nas w domu jest uwielbiane, szybko się je przygotowuje, a do tego jak pięknie pachnie cynamonem, przyprawą do piernika!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g startej marchewki
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    16 g cukru waniliowego
    3/4 szklanki oleju
    1 i 3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    dżem figa z pomarańczą

    Lukier:

    niepełna szklanka cukru pudru
    kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
    50 g pistacji łuskanych
Wystaw ocenę:

4.48 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewkowe 1. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.

    Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

    Wsypujemy wszystkie suche składniki, startą marchewkę oraz 3,4 łyżki dżemu. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować