Ciasto Marchewkowe Przekładane

4.48 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym,to ciasto smakuje dużym i małym.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 27 cm

    Ciasto:
    2 szkl.mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    4 jajka L
    szczypta soli
    3/4 szkl.cukru
    2/3 szkl.oleju
    2 szkl.tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
    100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego

    Masa Budyniowa:
    600 ml soku przecierowego marchewkowego
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 galaretka pomarańczowa

    Pianka:
    300 ml śmietanki kremówki 30 %
    100 g serka mascarpone
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Ciasto marchewkowe przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Marchewkowe. 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem,na najwyższych obrotach miksera,na jasną,puszystą masę.
    Do małej miseczki przesiać przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
    Do masy jajecznej wlewać olej,oraz wsypywać mąkę,na przemian,do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
    Dodać marchew odciśniętą z nadmiaru soku,oraz zmielone orzechy,wymieszać łyżką.
    Ciasto przelać do tortownicy,wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok.50 min.w 180 C.
    Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
    Gdy całkowicie wystygnie ściąć górę,podzielić ciasto na 2 części.
    Górę zmielić w blenderze na drobne okruszki,a spód włożyć do tortownicy.
    Na soku marchewkowym ugotować budyń.
    Gdy budyń się zagotuje,zdjąć z ognia i wsypać do niego suchą galaretkę,dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na spód marchewkowy i odstawić do przestygnięcia,wstawić do lodówki.
    Śmietanę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.
    Ubić razem na sztywno,wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk.wrzącej wody,całość krótko zmiksować i wylać na masę budyniową.
    Górę posypać okruszkami ciasta marchewkowego.
    Wstawić do lodówki.

Porady

Do ciasta można również do smaku dać trochę przyprawy do piernika razem z cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.13 (15 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto machewkowe

To może cię zainteresować