Ciasto Marchewkowe Przekładane

4.49 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym,to ciasto smakuje dużym i małym.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 27 cm

    Ciasto:
    2 szkl.mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    4 jajka L
    szczypta soli
    3/4 szkl.cukru
    2/3 szkl.oleju
    2 szkl.tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
    100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego

    Masa Budyniowa:
    600 ml soku przecierowego marchewkowego
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 galaretka pomarańczowa

    Pianka:
    300 ml śmietanki kremówki 30 %
    100 g serka mascarpone
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Ciasto marchewkowe przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Marchewkowe. 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem,na najwyższych obrotach miksera,na jasną,puszystą masę.
    Do małej miseczki przesiać przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
    Do masy jajecznej wlewać olej,oraz wsypywać mąkę,na przemian,do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
    Dodać marchew odciśniętą z nadmiaru soku,oraz zmielone orzechy,wymieszać łyżką.
    Ciasto przelać do tortownicy,wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok.50 min.w 180 C.
    Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
    Gdy całkowicie wystygnie ściąć górę,podzielić ciasto na 2 części.
    Górę zmielić w blenderze na drobne okruszki,a spód włożyć do tortownicy.
    Na soku marchewkowym ugotować budyń.
    Gdy budyń się zagotuje,zdjąć z ognia i wsypać do niego suchą galaretkę,dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na spód marchewkowy i odstawić do przestygnięcia,wstawić do lodówki.
    Śmietanę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.
    Ubić razem na sztywno,wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk.wrzącej wody,całość krótko zmiksować i wylać na masę budyniową.
    Górę posypać okruszkami ciasta marchewkowego.
    Wstawić do lodówki.

Porady

Do ciasta można również do smaku dać trochę przyprawy do piernika razem z cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować