Ciasto Marchewkowe Przekładane

  • wyświetlono: 3064 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym,to ciasto smakuje dużym i małym.

Zdjęcie do publikacji.
  • 18 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 27 cm

Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka L
szczypta soli
3/4 szkl.cukru
2/3 szkl.oleju
2 szkl.tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego

Masa Budyniowa:
600 ml soku przecierowego marchewkowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa

Pianka:
300 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g serka mascarpone
1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Marchewkowe Przekładane

  • Ciasto Marchewkowe.1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem,na najwyższych obrotach miksera,na jasną,puszystą masę.
    Do małej miseczki przesiać przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
    Do masy jajecznej wlewać olej,oraz wsypywać mąkę,na przemian,do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
    Dodać marchew odciśniętą z nadmiaru soku,oraz zmielone orzechy,wymieszać łyżką.
    Ciasto przelać do tortownicy,wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok.50 min.w 180 C.
    Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
    Gdy całkowicie wystygnie ściąć górę,podzielić ciasto na 2 części.
    Górę zmielić w blenderze na drobne okruszki,a spód włożyć do tortownicy.
    Na soku marchewkowym ugotować budyń.
    Gdy budyń się zagotuje,zdjąć z ognia i wsypać do niego suchą galaretkę,dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na spód marchewkowy i odstawić do przestygnięcia,wstawić do lodówki.
    Śmietanę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.
    Ubić razem na sztywno,wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk.wrzącej wody,całość krótko zmiksować i wylać na masę budyniową.
    Górę posypać okruszkami ciasta marchewkowego.
    Wstawić do lodówki.

Porady

Do ciasta można również do smaku dać trochę przyprawy do piernika razem z cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastocynamonorzechy laskoweDeserświętadla dziecimarchewprzyprawa do piernikado kawykuchnia polskajesieńświąteczneciasto marchewkoweciasto przekładanejesienne wypiekikrem śmietanowybudyń marchewkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj przygotowałam ciasto marchewkowe...

Ciasto przekładane budyniem

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto przekładane budyniem

Zawsze znajduję czas na pieczenie...

Wedel przekładany

Dodane przez: Paula25

Ciasto Wedel przekładane

Ciasto z księgozbioru Przepisów...

Ciasto marchewkowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto marchewkowe.

Miękkie i wilgotne ciasto,smakuje...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: bpuzio

ciasto marchewkowe

sposób na przemycenie marchewki...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: martula85

Ciasto marchewkowe z marchewkowym kremem

Ciasto marchewkowe to jedno z z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE