Ciasto marchewkowe przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem,na najwyższych obrotach miksera,na jasną,puszystą masę.
Do małej miseczki przesiać przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
Do masy jajecznej wlewać olej,oraz wsypywać mąkę,na przemian,do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Dodać marchew odciśniętą z nadmiaru soku,oraz zmielone orzechy,wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do tortownicy,wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.50 min.w 180 C.
Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
Gdy całkowicie wystygnie ściąć górę,podzielić ciasto na 2 części.
Górę zmielić w blenderze na drobne okruszki,a spód włożyć do tortownicy.
Na soku marchewkowym ugotować budyń.
Gdy budyń się zagotuje,zdjąć z ognia i wsypać do niego suchą galaretkę,dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na spód marchewkowy i odstawić do przestygnięcia,wstawić do lodówki.
Śmietanę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.
Ubić razem na sztywno,wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk.wrzącej wody,całość krótko zmiksować i wylać na masę budyniową.
Górę posypać okruszkami ciasta marchewkowego.
Wstawić do lodówki.
Porady
Do ciasta można również do smaku dać trochę przyprawy do piernika razem z cynamonem.
Komentarze