Szybkie ciasto marchewkowe

4.35 (224 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 12 x 21 cm) (*)
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    2 szklanki startej marchewki
    1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (drobno)
Wystaw ocenę:

4.35 (224 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20uiwm2 1. Jajka i cukier zmiksować z olejem.
    Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, a na końcu marchew i drobno posikane orzechy.
    (Orzechy zmieliłam w malakserze.)
  • image-117hxqy 2. Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-1uatohx 3. Piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
  • image-0k9lf8o 4. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
    (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.)

Porady

(*) Możecie użyć większej formy, ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Moje wyszło dość wysokie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować