Princessa

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciasto jest wyśmienite. Ze względu na swój orzechowy smak idealnie nadaje się na listę ciast świątecznych.

  • Średni

Składniki:


  • - Ciasto: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 1 łyżka

    - BEZA: 1 sztuka
    - białka: 5 sztuk
    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów
    - orzechy włoskie: 20 dekagramów
    - cukier puder: 20 dekagramów
    - duże "Princesy" orzechowe: 4 sztuki

    - Krem: 1 sztuka
    - cappuccino orzechowe: 7 łyżek
    - zimna woda: 0.5 szklanki
    - żółtka: 5 sztuk
    - mąka: 3 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 1.5 szklanki
    - margaryna: 500 gramów

    - polewa: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 szklanki
    - margaryna: 1 łyżka
    - kakao: 4 łyżki
    - gorące przegotowane mleko: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Princessa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
  • 2. "Princessy" drobno pokroić. Białka ubić z pudrem, dodać wiórki, orzechy i "Princessy". Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w temp. 180st. Wystudzić.
  • 3. Mleko zagotować. Resztę składników (prócz margaryny) wymieszać i wlać do gotującego mleka. Ugotować masę budyniową. Ostudzić. Margarynę utrzeć na gładką masę, dodawać po łyżce budyniu. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu, na to położyć bezę, wyłożyć resztę kremu i przykryć 2 ciastem.
  • 4. Wszystkie składniki polewy wymieszać i zagotować. Gorącą polewą polać ciasto. Posypać wiórkami lub orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować