PRINCESSA MLECZNO-KOKOSOWA

4.5 (169 ocen)

Ciasto rewelka. Nie za słodkie. Przypominające w smaku batonik Princessa. Starałam się odtworzyć smak łącząc princesse kokosową z mleczną, no i się udało :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jaj
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szkl mąki
    - 3/4 szkl. cukru

    Krem kokosowy:
    - 2 puszki mleczka kokosowego (800ml)
    - 7 żółtek
    - 110 g cukru pudru
    - 60 g mąki
    - 40 g mąki kukurydzianej

    Dodatkowo:
    - 1 czekolada mleczna
    - 1 princessa mleczna
    - wiórki kokosowe do podsypania
    - śmietana kremówka 36% ( 500ml)
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 4 łyżki wody
    - 3 łyżki likieru koksowego (niekoniecznie)
    - 3 kostki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Princessa mleczno-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka od białek oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Potem żółtka i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy na małych obrotach. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem o średnicy 24 cm.
    Pieczemy w 160 stopniach ok 20-30 min, do suchego patyczka.
  • 2. Krem:
    Żółtka ucieramy z cukrem do puszystości. Dodajemy 50 ml mleka kokosowego. Następnie mąki i miksujemy.
    Resztę mleka zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć dodać masę żółtkową. Mieszać cały czas aż masa zgęstnieje.
  • 3. Gotowy, ostygnięty biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć likierem. Krem podzielić na dwie części. Jedną wysmarować spód biszkopta. Nałożyć na to drugi biszkopt. Wsadzić do lodówki. W między czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyciągnąć ciasto i wylać równomiernie na nie czekoladę. Następnie posypać wiórkami i wyłożyć pozostałą część kremu. Wyrównać (boki także kremem wysmarować).
  • 4. Wierzch:
    Śmietanę ubić. Dodać cukier puder. Żelatynę w garnuszku zalać wodą i poczekać kilka minut aż spęcznieje. Następnie podgrzać aż się rozpuści (nie może dojść do wrzenia) i wlać do bitej śmietany. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kokosowy. Wyrównać i posypać rozgniecioną widelcem princesse oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladę. Boki ciasta obsypać wiórkami kokosowymi i opcjonalnie wierzch.
    Włożyć do lodówki.

Porady

Ciasto będzie lepsze jeżeli jest przechowywane w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować