Princessa

5 (168 ocen)

  • 40 min

Jest szybkie w przygotowaniu, a zarazem przepyszne

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    8 łyżek mąki
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu

    Przełożenie i masa:
    1,5 kg jabłek
    3 zielone galaretki
    0,5 l śmietany kremówki
    3 wafelki princessa o smaku kokosowym
    tabliczka białej czekolady
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Princessa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na biszkopt dzielimy na pół. Pieczemy dwa blaty. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypujemy łyżeczkę proszku i wlewamy łyżeczkę octu, mieszamy energicznie, aż zrobią się puszyste. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Miksujemy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy na najniższych obrotach. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (wym.20x30). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 15 min. Do suchego patyczka. Z resztą składników postąpić tak samo.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Poddusić z odrobiną wody, ale uważając, żeby się nie rozpadły. galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku i dodać do jabłek. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
    Jak galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i przykrywamy drugim.( bardzo ważne, żeby galaretka była "glutowata" bo inaczej wsiąknie w ciasto)
  • 3. Czekoladę i wafelki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
    Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy wafelki z czekoladą i mieszamy do połączenia. Dodać żelatynę i wymieszać. Od razu wykładać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować