Kokosowa princessa

4.49 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

To zdecydowanie ciasto dla fanów popularnego wafelka Princessa, ale nie tylko:).
Połączenie kokosu, migdałów, kajmaku i delikatnych biszkoptów smakuje fantastycznie, więc ciasto od razu znalazło się na liście moich ulubionych!!! POLECAM.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Beza kokosowo-migdałowa:
    • 7 białek,
    • 130 gram cukru kryształu,
    • Szczypta soli,
    • 2 batoniki Princessa kokosowa (po 48 gram),
    • 100 gram mielonych migdałów,
    • 50 gram płatków migdałowych,
    • 100 gram wiórków kokosowych,
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Szczypta proszku do pieczenia

    Waniliowy krem:
    • 7 żółtek,
    • 2 szklanki mleka,
    • 1 szklanka śmietanki 30%,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 300 gram masła( Ekstra 82% tłuszczu),
    • Cukier do smaku (około 2 łyżki),

    Dodatkowo:
    • Duże opakowanie podłużnych biszkoptów,
    • Około 300 gram masy kajmakowej,
    • Płatki migdałowe do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Kajmak

Kokosowa princessa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie sypkich składników bezy 1. BEZA: Batoniki kroimy w drobną kostkę. Łączymy je w misce z migdałami, kokosem, mąką i proszkiem do pieczenia.
  • łączenie ubitych białek ze sypkimi składnikami 2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy przygotowane sypkie składniki. Łączymy je z białkami już za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Bezę pieczemy około 35 minut w 180°C.
  • studzenie bezy 3. Upieczoną studzimy.
  • dodanie budyniu do masła 4. WANILIOWY KREM: Mleko łączymy ze śmietanką. Połowę płynu zagotowujemy. W drugiej części rozpuszczamy żółtka, mąki oraz budyń. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń, który słodzimy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do puszystego dodajemy przestudzony budyń i miksujemy całość na gładki krem.
  • wyłożenie biszkoptów 5. PRZEŁOŻENIE:
    Na deseczkę, czy blaszkę wykładamy bezę kokosowo- migdałową. Na bezę wykładamy 2/3 kremu waniliowego. Na krem układamy biszkopty, wykonując z nich około 7 pasów wzdłuż blaszki.
  • wyłożenie kajmaku 6. Pomiędzy biszkoptowymi pasami powinny być równe odstępy. W wolne miejsca pomiędzy biszkoptami wyciskamy masę kajmakową.
    Całość przykrywamy pozostałą 1/3 częścią kremu.
  • przygotowanie płatków migdałowych 7. Na suchej patelni delikatnie rumienimy płatki migdałowe. Przestudzonymi posypujemy nasze ciasto.
    Gotowe wkładamy do lodówki, by masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować