CIASTO PRINCESSA KOKOSOWA

4.5 (175 ocen)

Princessa kokosowa to kruche ciasto przełożone masą kokosową, płynnym kajmakiem i kokosową pianką. Ciasto jest mocno kokosowe i przypomina smak batonika Princessa. Świetnie nada się na wesela, urodziny i imprezy. A z kawą to " niebo w gębie".

Składniki:

  • BLACHA 24X24 CM. :

    Ciasto:

    mąka 2 i 1/2 szkl.
    masło ( zimne ) 250 g.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    żółtka 5 szt.
    cukier puder 3 łyżki
    wiórki kokosowe 1/2 szkl.

    Masa I:
    budyń waniliowy bez cukru 2 op.
    cukier 2 łyżki
    mleko 700 ml.
    wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl.

    Masa II:
    kajmak w puszce np. gostyński 400 g.
    mleko 2 łyżki

    Masa III:
    białka 5 szt.
    cukier puder 1/2 szkl.
    olej rzepakowy 1/2 szkl.
    budyń śmietankowy bez cukru 2 op.
    wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl.

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
    wiórki kokosowe do obsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Ciasto princessa kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Włożyć do woreczka i do zamrażarki.
  • 2. Masa I: Połowę mleka wlać do garnka. W drugiej połowie rozrobić budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń oraz dodać wiórki kokosowe. Mieszać energicznym ruchem, aż masa zgęstnieje.
  • 3. Masa II: Do rondelka wlać mleko i dodać kajmak. Gotować na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
  • 4. Masa III: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i dalej miksować, ale na niższych już obrotach. Następnie wsypać budyń i wlać strużką olej. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.
  • 5. Pieczenie: Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować ( podsypując mąką ) i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15- 20 min. Po tym czasie wyciągnąć i na ciasto wyłożyć masę I, na masę I wylać masę II i następnie masę III. Z zamrażarki wyciągnąć drugą połowę ciasta. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min.
    Ostygnięte ciasto obsypać wiórkami i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować