W tej potrawce jest dużo papryki, pomidory, kukurydza, zamiast czerwonej fasoli, fasolka szparagowa i mięso z indyka. Danie jest pikantne i bardzo smaczne.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 duże cebule
3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
800 g mięsa z uda indyka bez skóry
500 g pomidorów
4 duże papryki
100 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
2 szczypty chili
łyżka cukru
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
500 g fasolki szparagowej
puszka kukurydzy 340 g
Potrawka z mięsem i fasolką szparagową a'la meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę szparagową oczyścić z ogonków, umyć i ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odcedzić na sicie. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki około 2 cm.
W garnku z grubym dnem, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać pokrojone w grubą kostkę mięso z uda indyka. Pomieszać, przykryć i dusić aż mięso straci surowość.
Dodać pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę oraz około 300 ml gorącej wody. Dusić pod przykryciem.
Dodać pokrojone w kostkę papryki. Oczywiście wcześnie pozbawione gniazd nasiennych. Teraz jeszcze koncentrat pomidorowy, cukier i zioła prowansalskie. Dusić około 30 minut, mieszać od czasu do czasu. Jeśli jest taka potrzeba dodać gorącej wody.
Na koniec dodać jeszcze słodką czerwoną paprykę, chili, pokrojoną fasolę szparagową i kukurydzę oraz pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Pomieszać i jeszcze chwilę pogotować, żeby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Komentarze